Koffie soorten - het overzicht
- Geplaatst op
De belangrijkste koffiesoorten in detail
Het plantengeslacht "koffie" of ook "Coffea" omvat ongeveer 90 verschillende soorten. De twee bekendste zijn Arabica-koffie (Coffea Arabica) en Robusta-koffie (Coffea Canephora). Arabica, Robusta en hun melange zijn goed voor ongeveer 99 % van de koffiehandel. Slechts 1% komt voor rekening van andere koffiesoorten, zoals Liberica of Excelsa. Een soort wordt onderverdeeld in variëteiten.
De essentiële verschillen : Arabica vs. Robusta
Arabica (platte boon)
Geavanceerd
44 chromosomen
Gedijt alleen in koel klimaat tussen 18 en 22 graden in hoogtegebied vanaf 1000 meter
De plant wordt ongeveer 6-8 meter hoog
Boon relatief groter, platter en meer ovaal. De inkeping heeft eerder een lichte S-vorm
Cafeïnegehalte van 1,1, -1,7%
Chlorogeenzuur lager
Arabica Smaak gevarieerder, zachter, harmonieuzer, minder bitter, milder en over het algemeen duidelijk aromatischer.
Bevat veel koffieoliën en smaakt vaak fruitig, zoet of bes-achtig.
Gemakkelijker te verteren
Arabica groeit bijzonder goed in de hooglanden en vereist daarom meer zorg. De bonen worden met de hand geoogst op de steile hellingen.
Robusta (Canephorea) (ronde boon)Minder veeleisend
22 chromosomen
Gedijt ook op vlak land onder de 1000 meter en bij hogere temperaturen 22 tot 26 graden.
De plant wordt tot 10 meter hoog
Koffieboon rond, klein, rechte stevige inkeping. Gewoonlijk een geelachtige tot bruinachtige kleur.
Cafeïnegehalte 2 -4,5 %.
Chlorogeenzuur 30 % hoger
Robusta heeft de betere body.
De boon is bitterder, aardser, houtachtiger.
Zorgt ook voor een mooie crema.
Espressomelanges bestaan vaak grotendeels uit Robusta-koffie.
Lager aandeel koffieoliën, zodat de room langer houdbaar is.
Robusta gedijt ook in diepere teeltgebieden Robusta is niet zo vatbaar als Arabica voor koffieroest.
De belangrijkste koffiesoorten in detail
Het plantengeslacht "koffie" of ook "Coffea" omvat ongeveer 90 verschillende soorten. De twee bekendste zijn Arabica-koffie (Coffea Arabica) en Robusta-koffie (Coffea Canephora). Arabica, Robusta en hun melange zijn goed voor ongeveer 99 % van de koffiehandel. Slechts 1% komt voor rekening van andere koffiesoorten, zoals Liberica of Excelsa. Een soort wordt onderverdeeld in variëteiten.
Liberica - de wrange koffie
Liberica-koffie is nog resistenter dan de Robusta-variëteit. Hij groeit in het wild op hoge bomen in oerwoudgebieden en wordt gekweekt in bijvoorbeeld Indonesië, Vietnam of de Filippijnen. Deze soort is uiterst resistent tegen plagen en werd daarom gebruikt in de jaren tachtig, toen koffieroest de wereldwijde arabica-oogst vernietigde. Tegenwoordig wordt deze koffiesoort nog maar zelden gebruikt vanwege zijn houtachtige en wrange smaak en het hoge cafeïnegehalte.
Excelsa - koffie met Schotse smaak
Deze soort werd in het begin van de 20e eeuw ontdekt bij het Tsjaadmeer in Afrika en komt nu ook voor in Zuidoost-Azië. Hij groeit ook op hoge koffiebomen en wordt beschouwd als een variëteit van Liberica. Excelsa smaakt sterk en aards en doet naar verluidt denken aan de smaak van Schotse whisky, reden waarom het als een bijzondere delicatesse wordt beschouwd.
Maragogype - de olifantenbonen
Deze koffiestruik is genoemd naar een Braziliaanse havenstad en wordt nu vaak verbouwd in Nicaragua of de Mexicaanse provincie Chiapas. Het is een melange van Arabica en Liberica koffie. Maragogype-koffiebonen worden "olifantenbonen" genoemd omdat ze tot 40% groter zijn dan Arabica-bonen. Maragogype is bijzonder mild en laag in zuurgehalte en ligt goed op de maag.
Arabusta - Arabica en Robusta gemengd.
Dit is een kruising tussen Arabica en Robusta. Het doel van de melange is om de aromatische smaak van Arabica te combineren met de robuustheid van Robusta. Arabusta gedijt hoofdzakelijk op de lage hoogten van de Afrikaanse teeltlanden.
Kopi Luwak - Handen af van de dierenmishandeling koffie!
Kopi Luwak, ook bekend als "kattenkoffie", is de duurste soort ter wereld. Het is een melange van Arabica, Liberica en Excelsa. Maar vanwege de manier waarop het wordt geproduceerd, moet het worden vermeden....
Het verhaal over de oorsprong van koffie: wilde luiaards aten de volrijpe koffiebessen op de plantages van de koffieboeren weg. Om dit verlies te compenseren, verzamelden de boeren de koffiebonen uit de uitwerpselen van de katten. De spijsverteringsenzymen gaven de koffie zijn speciale aroma. Daarom is Kopi Luwak zoiets als een "biologisch bewerkte koffie". Intussen is dit type niet meer echt verkrijgbaar.
Als u vandaag een "echte wilde Kopi Luwak" wilt kopen, heeft die weinig gemeen met de manier waarop hij oorspronkelijk werd geproduceerd. De katten worden massaal en onder erbarmelijke omstandigheden in kooien gehouden - letterlijk volgepropt met koffiebessen. Daarom is het beter om er met je handen van af te blijven!